POZDRAV IZ ZEMUNA

Izlagači:

LJILJANA BURSAĆ
NATAŠA BOJANIĆ
VALENTINA SAVIĆ
NINA STANKOVIĆ & littlesouvenirfactory
VOJISLAV PEROVIĆ

Autor izložbe: Vera Vitorović

Galerija NAR, Zemun, Njegoševa 29
24.03 – 05.04.2017.

Svečano otvaranje u četvrtak, 30. septembra u 19,00 h
Izložba traje do 30. novembra 2021. godine

Za izložbu smo odabrali recentne radove koji nose sve odlike autentičnih, individualnih poetika i odslikavaju kreativni stav i prepoznatljiv rukopis umetnica Ljiljane Bursać, Valentine Savić, Nine Stanković, Nataše Bojanić.
Sa referentnim biografijama, kontinuiranom izlagačkom aktivnošæu, relevantnim nagradama za stvaralaštvo, u zemlji i inostranstvu, različitih pristupa, izbora materijala, sa neprekidnim impulsima da istražuju svojstva i mogućnosti drugih medija, stvaralaštvo ovih umetnica je nezaobilazno u sagledavanju i vrednovanju likovne scene naše sredine.
Medjutim, njihova istraživanja su se prelila i u oblast suvenira – umetničkog oblikovanja prigodnih malih formi, oblikovanih u glini, porcelanu. Na tim utilitarnim predmetima Nina Stanković & littlesouvenirfactory, Nataša Bojanić, Valentina Savić transponuju prepoznatljive motive, kadrove sa zemunski ulica, obale, arhitektonska zdanja u duhu svojih poetika.
Ljiljana Bursać, pak, na svojim eteričnim minijaturama, slikanim zlatnim listićima na pausu, čuva sećanje na minijature, inicijale najvrednijeg srednjevekovnog ćiriličkog spomenika srpsko-slovenske pismenosti – Miroslavljevog jevanđelja.
Poseban segment izložbe su akvareli Vojislava Perovića sa temom Zemuna, reprodukovani na razglednicama, printovima manjeg formata, kao i na kalendaru za 2022. godinu sa 12. reprodukcija sa zemunskim motivima – prigodno za svaki mesec.
Ovom izložbom želimo da na popularan način afirmišemo kulturnu baštinu naše sredine, pre svega Zemuna – najatraktivnije zemunske arhitektonske objekte, delove grada kao i detalje arhitektonske plastike, pitoresknost ulica i dunavske obale, svedene na simbol, znak, uspomenu, sećanje na Zemun.
Vera Vitorović

IZLOŽBA
VOJISLAV PEROVIĆ

AKVARELI – NOVI BEOGRAD
24.03 – 05.04.2017.

Svečano otvaranje:
petak, 24. mart u 19:00h

Izložbu otvara:
Zdravko Vučinić

Umetnički program:
Anđela Ludajić
MŠ „Vojislav Vučković“ u klasi prof. Petra Lazarevića, violončelo, Concerto in do maggiore I stav, Antonio Vivaldi

Likovna zaostavština Vojislava Perovića (1942-2013) obuhvata oko 600 radova – akvarela i pastela nastajalih u svim fazama stvaralačkog života Vojislava Perovića.

Na izložbi je prezentiran jedan mogući izbor iz velikog opusa akvarela sa motivima Novog Beograda – urbani motivi kao i široke, panoramske slike, sa jedinstvenim pejzažom između zemlje i neba, između reka i njihovih obala.

Duh grada se ogleda u živosti i dinamici novih blokova i mostova, nizu sekvenci i detalja, u monumentalnosti zgrada poput Geneksa i Muzeja.. ali i u onim lirski intoniranim, svetlim, sasvim idiličnim prizorima sa reka i Ade Međice – prostorima kojima se V. Perović kretao, u kojima je boravio i s kojima se saživeo.

Stilski dosledni, prožeti emotivnim impulsima – od ekspresije boje i oblika do kontemplativnih – poetičnih likovnih impresija građenih sa osećajem za boju, lokalnu atmosferu i ton, izrazitog individualnog rukopisa i kolorita, izloženi akvareli Vojislava Perovića su kompleksna slika Novog Beograda, koja omogućava pogled iz drugačijeg ugla na poznato, a kada su u pitanju slikarske vizure Vojislava Perovića, svakako humaniji i poetičniji pogled.

pozivnica-1

UMETNIČKA GALERIJA „STARA KAPETANIJA“ ZEMUN
SREDA, 17 AVGUST. 19.00

SVEČANA PROMOCIJA MONOGRAFIJE

VOJISLAV PEROVIĆ
Grafičko oblikovanje

OSNOVNE INFORMACIJE

Monografija VOJISLAV PEROVIĆ GRAFIČKO OBLIKOVANJE obuhvata izabrane radove Vojislava Perovića, akademskog slikara-grafičara iz druge polovine prošlog veka.

U prvom delu Monografije, na oko 90 strana, predstavljene su naslovne strane uglednog nedeljnika Ekonomska politika, kao i časopisa Čelik koje su, dva autora, Ranko Grubač i Vojislav Perović radili od 1976. do pred kraj dvadesetog veka.

Na stranama koje slede, nalaze se „zrnca suštine“ u kojima se ogledajunačela likovno grafičkog oblikovanja kao sredstva za spoznaju sveta i kao sredstva ljudske komunikacije uopšte.

Tu su izabrani oglasi, dva kalendara i nekoliko grafičkih znakova i logotipa. Oglasi su objavljivani u domaćim časopisima a dobijali su najviša strukovna priznanja.Oglas za Tvornicu Automobila Maribor, svojevremeno, na kraju sedamdesetih godina, uvrstio je u svoju selekciju i objavio Grafis (Graphis).

Znak za “atest” svakako najbolje predstavlja Voju Perovića i njegov pristup u grafičkom oblikovanju u ovoj oblasti.

S druge strane, obeležavanje robne marke BIP i Nikšićko pivo su svakako najpoznatiji deo njegovog opusa.Uz neznatni redizajn one su preživele gotovo pola veka.

(tekst napisao Ivan Radisavljević

IZVOD IZ RECENZIJE

Naslovne strane časopisa prikazane u ovoj Monografiji dizajnirane su
u osamdesetim godinama 20. veka, ali su i danas aktuelne i relevantne.

Svakako društvo se promenilo tokom proteklih decenija, zajedno sa ekonomskom i političkom scenom. Ipak, ove naslovne strane su postale klasika još kada su stvorene. I isto kao što klasično delo daje veliki doprinos umetničkoj formi, tako i ove naslovne strane razvijaju jedan novi jezik koji nastavlja da traje.

Sa istančanim duhom ova Monografija prikazuje rad i kreativni proces čoveka oštrog uma. Zbog toga reč Ivana Radisavljevića o umetničkom delu Vojislava Perovića čini ovu knjigu posebno ubedljivom.

Čitajući, postepeno počinjemo da uvažavamo grafički znak kao
„značenje“, a ne samo kao način predstavljanja. Stranu po stranu, postaje očigledno da ovaj dizajn ne reprodukuje objekat; on doprinosi samom postojanju tog objekta, jer ga pripisuje istorijskoj dimenziji. A
šta je to, ako ne i sudbina umetnosti?

(Federica Ancona | izvod iz recenzije)

Najava izložbe na RTS-u

POZIVAMO VAS NA IZLOŽBU AKVARELA

VOJISLAV PEROVIĆ

AQUA | VODA

UMETNIČKA GALERIJA STARA KAPETANIJA
KEJ OSLOBOĐENJA 8, ZEMUN
od 10.- 21. avgusta 2016.

Otvaranje izložbe 10. avgust u 20h

IZLOŽBA OBUHVATA
15 AKVARELA
| Sava, uzvodno od Ade Međice |
Nastalih od 26. novembra 2006.
do 16. januara 2007.

RADNO VREME GALERIJE
(pon – pet) od 10-13h | od 17-20h
(sub – ned) od 11-14h