OpenAccount https://members.bet365.com/Members/OpenAccount/

pozivnica-1

UMETNIČKA GALERIJA „STARA KAPETANIJA“ ZEMUN
SREDA, 17 AVGUST. 19.00

SVEČANA PROMOCIJA MONOGRAFIJE

VOJISLAV PEROVIĆ
Grafičko oblikovanje

OSNOVNE INFORMACIJE

Monografija VOJISLAV PEROVIĆ GRAFIČKO OBLIKOVANJE obuhvata izabrane radove Vojislava Perovića, akademskog slikara-grafičara iz druge polovine prošlog veka.

U prvom delu Monografije, na oko 90 strana, predstavljene su naslovne strane uglednog nedeljnika Ekonomska politika, kao i časopisa Čelik koje su, dva autora, Ranko Grubač i Vojislav Perović radili od 1976. do pred kraj dvadesetog veka.

Na stranama koje slede, nalaze se „zrnca suštine“ u kojima se ogledajunačela likovno grafičkog oblikovanja kao sredstva za spoznaju sveta i kao sredstva ljudske komunikacije uopšte.

Tu su izabrani oglasi, dva kalendara i nekoliko grafičkih znakova i logotipa. Oglasi su objavljivani u domaćim časopisima a dobijali su najviša strukovna priznanja.Oglas za Tvornicu Automobila Maribor, svojevremeno, na kraju sedamdesetih godina, uvrstio je u svoju selekciju i objavio Grafis (Graphis).

Znak za “atest” svakako najbolje predstavlja Voju Perovića i njegov pristup u grafičkom oblikovanju u ovoj oblasti.

S druge strane, obeležavanje robne marke BIP i Nikšićko pivo su svakako najpoznatiji deo njegovog opusa.Uz neznatni redizajn one su preživele gotovo pola veka.

(tekst napisao Ivan Radisavljević

IZVOD IZ RECENZIJE

Naslovne strane časopisa prikazane u ovoj Monografiji dizajnirane su
u osamdesetim godinama 20. veka, ali su i danas aktuelne i relevantne.

Svakako društvo se promenilo tokom proteklih decenija, zajedno sa ekonomskom i političkom scenom. Ipak, ove naslovne strane su postale klasika još kada su stvorene. I isto kao što klasično delo daje veliki doprinos umetničkoj formi, tako i ove naslovne strane razvijaju jedan novi jezik koji nastavlja da traje.

Sa istančanim duhom ova Monografija prikazuje rad i kreativni proces čoveka oštrog uma. Zbog toga reč Ivana Radisavljevića o umetničkom delu Vojislava Perovića čini ovu knjigu posebno ubedljivom.

Čitajući, postepeno počinjemo da uvažavamo grafički znak kao
„značenje“, a ne samo kao način predstavljanja. Stranu po stranu, postaje očigledno da ovaj dizajn ne reprodukuje objekat; on doprinosi samom postojanju tog objekta, jer ga pripisuje istorijskoj dimenziji. A
šta je to, ako ne i sudbina umetnosti?

(Federica Ancona | izvod iz recenzije)

Najava izložbe na RTS-u

POZIVAMO VAS NA IZLOŽBU AKVARELA

VOJISLAV PEROVIĆ

AQUA | VODA

UMETNIČKA GALERIJA STARA KAPETANIJA
KEJ OSLOBOĐENJA 8, ZEMUN
od 10.- 21. avgusta 2016.

Otvaranje izložbe 10. avgust u 20h

IZLOŽBA OBUHVATA
15 AKVARELA
| Sava, uzvodno od Ade Međice |
Nastalih od 26. novembra 2006.
do 16. januara 2007.

RADNO VREME GALERIJE
(pon – pet) od 10-13h | od 17-20h
(sub – ned) od 11-14h